Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

Substractieve en Additieve kleuren

We onderscheiden twee soorten kleuren, afhankelijk van hoe de kleur bekomen is:

1. Door het mengen van pigmenten, zoals bijvoorbeeld verf. Deze kleuren worden substratieve kleuren genoemd. (= CMYK)

2. Door het mengen van kleuren van het licht, zoals op televisie gebeurd. Deze kleuren worden additieve kleuren genoemd. (=RGB)

RGB

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn additieve kleuren, wanneer men deze kleuren samenvoegt, wordt er een witte kleur gecreërd. RGB is opgebouwd uit licht. Met de drie basiskleuren (rood, groen en blauw) worden alle andere kleuren op een digitaal scherm geproduceerd.

RGB-model

CMYK

Wanneer u ontwerpen wil afprinten, en dus wil omzetten van digitaal naar papier, zal u merken dat de kleuren niet altijd overeen komen. Daarom is het belangrijk om de kleuren om te zetten van RGB naar CMYK (Cyaan, Magenta, Geel en Zwart ). Wanneer de drie basiskleuren, magenta, geel en cyaan, worden samengevoegd zou er zwart moeten ontstaan. Door onvolledige absorptie, geven de inkten slechts een donkerbruin (substractief zwart) weer. Om deze om te zetten naar zwart is een supplementair zwart nodig. De K in de CMYK-kleuren staat voor key-color (de sluitkleur) of black. Zwart verbetert de scherpte en de dieptewerking van een afbeelding. 

CMYK-model

 

Belangrijk om te weten is dat bij een illustratie er verschillen kunnen ontstaan in de kleuren tussen de printversie en de digitale versie.

 

Terug naar volledige lijst

Klanten aan het woord

Hun gebruiksvriendelijk CMS-pakket, dat gaf bij ons de doorslag. Daardoor kunnen we onze nieuwtjes nu nog sneller bij onze klanten brengen, want onze website passen we gewoon zelf aan.
Coralie Rosseels
Managing Director
Standard AHZ
Contacteer ons →

Benieuwd naar wat Wallace & Sanders voor u kan betekenen?

Aarzel dan niet en neem contact met ons op!